top of page
  • Writer's pictureBroadway Finland

TAPAHTUMAN TAKANA - SIMO

Broadway Finland on ylpeä työntekijöistään ja esittelee heidät yksi kerrallaan. Kevätkauden ensimmäisessä uutiskirjeessä vuorossa on talon uusi tapahtumatekniikan tuottaja Simo Haakana.

Millainen on koulutustaustasi? Ajauduin ääni- ja valotekniikan pariin erään kurssin kautta toistakymmentä vuotta sitten, ja sillä tiellä ollaan. Oltuani kurssin jälkeen alan töissä kymmenen vuotta jatkoin opintoja Lahden ammattikorkeakoulussa, opiskellen kaikkea mahdollista 3D-mallinnuksesta alkaen. Sen kautta pääsin Metropolian esitys- ja teatteritekniikkalinjalle, mistä valmistuin AMK-tutkinnolla marraskuussa eli aivan äskettäin.



Missä olet työskennellyt ennen Broadway Finlandia?

Ennen alussa mainitsemaani ääni- ja valotekniikan kurssia olin muun muassa tekemässä kännykänkuoria Foxconnilla ja yritin vältellä ajautumasta töihin esitystekniikka-alalle, jotta musiikki pysyisi mielekkäänä harrastuksena eikä siitä tulisi työtä. Olen soittanut kitaraa bändeissä pienen ikäni.


Mainitsemani ääni- ja valokurssi vei sitten kuitenkin heti Lahden Sibeliustaloon, missä ehdin olla yli kolmetoista vuotta, ja etenin valomiehestä tekniseksi tuottajaksi.


Milloin ja miksi päädyit Broadwayn palvelukseen?

Kun AMK-tutkinto alkoi olla takataskussa, heräsi halu kehittyä ammatillisesti myös työn kautta. Olin ollut pitkään yhdessä talossa, ja vaikka tapahtumien kirjo sielläkin oli moninainen, tuntui mielenkiintoiselta haasteelta siirtyä tapahtumatekniikan pariin, jossa paikka vaihtuu joka päivä.


Purista toimenkuvasi pähkinänkuoreen?

Taloon haettiin valosuunnittelijaa, mutta minulla oli entuudestaan kokemusta teknisen tuottajan tehtävistä, joten toimenkuvaa muokattiin osaamiseni mukaan.

Tokihan sekin sisältää paljon valo- ja muuta suunnittelua.


Suunnittelen tapahtumissa muun muassa kaluston ja henkilöstön oikeaa mitoitusta, käyn paikan päällä tutustumassa puitteisiin ja osallistun kyllä muiden suunnittelijoiden kanssa vähän kaikkeen mikä tilaisuuteen liittyy – aina visualisointiin asti. Kannattavuus pitää ottaa kaikessa huomioon, eli täytyy koko ajan tähdätä tapahtuman budjettiin


Mitä työssäsi pitää osata, jotta siinä pärjää?

On syytä tietää jonkun verran jokaisesta osa-alueesta: ääni-, valo-, video- ja esitystekniikasta ja muusta, sekä ymmärtää se, että näiden kaikkien täytyy nivoutua toisiinsa monin tavoin, myös aikataulullisesti.


Pitää osata ”lukea” tilaajaa ja ymmärtää hänen tarpeensa, sekä pitää osata kertoa, mitä kaikkea tilattu tapahtuma vaatii onnistuakseen. Tärkeintä on pystyä puhumaan samaa kieltä asiakkaan kanssa, eikä tätä meikäläisten omaa teknistä jargonia.


Mitä kiinnostavaa tapahtumatekniikan sektorilla tapahtuu juuri nyt?

Kaluston osalta mennään parhaillaan kovaa kyytiä esimerkiksi leditekniikan osalta. Lamppumallit vaihtuvat koko ajan, ja varsinkin vuokrapuolella pitää pystyä kulkemaan aallon harjalla, jotta pystyy tarjoamaan sitä tavaraa mitä toivotaan.


Tapahtumasektorilla tekniikkaa halutaan ja tarvitaan koko ajan mukaan enemmän ja enemmän. Jo ihan kokoustyyppisetkin tilaisuudet alkavat olla jo varsin vaativia esimerkiksi kuvatekniikan suhteen, ja tunnelmavalaistuskin alkaa olla normi tilaisuudessa kuin tilaisuudessa.


Sanalla sanoen asiakkaat osaavat vaatia enemmän – ja saavat myös. Onneksi sekin ymmärretään nykyään asiakkaiden puolella, että näitä vaatimuksia täyttämään tarvitaan osaavaa henkilökuntaa, ja joskus aika paljonkin.

bottom of page